2645041101 6976563624 Εγκλούβη, Λευκάδας
Search Close
 
 
 
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ 
ΦΑΚΕΣ ΕΓΚΛΟΥΒΗΣ


Βήματα
Καθαρίζουμε τις φακές από τυχόν πετραδάκια. Τις πλένουμε, κατόπιν της σουρώνουμε και τις ρίχνουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό. Μόλις πάρουν 2-3 βράσεις συμπληρώνουμε κρύο νερό και τις σουρώνουμε. Ξανά βάζουμε τις φακές στην κατσαρόλα με κρύο νερό που να τις σκεπάζει έως και 2 δάχτυλα πιο πάνω και προσθέτουμε το σκόρδο.

Αφού βράσουν και πιουν το νερό της “γιαχνίζουμε”, δηλαδή ρίχνουμε το ελαιόλαδό ενώ παράλληλα τις τρίβουμε με την ξύλινη κουτάλα στα τοιχώματα της κατσαρόλας για να λιώσουν. Γιαχνίζουμε για 10-15 λεπτά σε σιγανή φωτιά και ανακατεύοντας προσθέτουμε λίγο νερό (αναλόγως με το πόσο αραιές τις θέλουμε), το χοντρό αλάτι και το κλωνάρι της ρίγανης.

Τις αφήνουμε μέχρι να χυλώσουν και αφαιρούμε την ρίγανη μόλις αποσύρουμε το φαγητό από την φωτιά. Όταν κρυώσει η φακή είναι πηχτή σαν κρέμα και σερβίρεται με την προσθήκη από πάνω και κατά προτίμηση, λίγο ωμού ελαιόλαδου ή και ξύδι.

Οι εγκουλβησάνοι συνηθίζουν να συνοδεύουν την φακή με ξερό κρεμμύδι που βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου της φακής από τον οργανισμό, με σαρδέλες και ελιές.

Καλή σας όρεξη!  
 
 
     
  Υλικά
- 500 γραμμάρια φακές Εγκλουβής (6 πιάτα)
- 5 σκελίδες σκόρδου καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- αλάτι χοντρό (ή κανονικό)
- 1 κλωνάρι ρίγανη
- μεταλλικό νερό κατά προτίμηση
 
     
  Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος εκτέλεσης - βράσιμο: 30 έως 35 λεπτά